Ce am vazut in piata ?

Written by Simion ILIE. Posted in Diverse

User Rating:  / 0

Am fost în piață în fiecare zi, de la început. Vă pot spune cu mâna pe inimă că am văzut la proteste oameni FRUMOȘI. Nu #golani, nu #răgălii, nu #imbecili, nu #manipulați, nu #violenți, #nuAȘA!

Nu-i cunosc personal și nici nu este nevoie, e suficient să te plimbi printre ei și să sesizezi acea lucire în ochi pe care ca profesor o sesizam instant la copiii curioși și dornici să reușească în viață. 

Ce-am inteles eu pana acum de la oamenii astia care protesteaza ?

1. Oamenii au iesit in strada pentru un ideal, nu pentru ei

Asta face și frumusețea și forța manifestației ! În piață nu se scandează să se „dea” ceva, ci să se retragă! Cei care stau ore în șir în ger în fiecare seară, vă garantez că au ce mânca, iar alternativa de a sta acasă în canapeaua comodă să se uite la un serial mișto le-a trecut prin cap... dar ceva nu i-a lăsat să eșueze în egoismul propriului confort. E acolo o solidaritate care se manifestă inclusiv la nivel simbolic! Nu se caută un câștig direct, material, nimeni nu a ieșit acolo ca să-și salveze cumva pielea sau ca să obțină 200 de lei în plus la salariu sau la bursă! 

Continue Reading

Opreste AutoBUZUL ! Ordonanta 13 pe intelesul tuturor

Written by Simion ILIE. Posted in Diverse

User Rating:  / 0

Mă tot frământă gândul de a găsi un mod simplu de a explica pe înțelesul oricui situația relativ complexă în care ne aflăm în acest moment.

Ideea mi-a venit amintindu-mi de un proces tenebros care amesteca politicieni, procurori, judecatori. Cazul a fost supranumit în presă „motorul și curentul” după niște replici verosimile apărute în stenogramele de la dosar. Pentru că nu mă simt suficient de versat pentru a continua metafora „motorului electric” ce, pur și simplu, recunosc, mă depășește, vă propun o analogie ceva mai ușor de înțeles cu un motor diesel.

Imaginați-vă România ca pe un autobuz. Cetățenii sunt pasagerii. Unii au ales (a se citi votat) cu bună știință autobuzul în care au urcat, alții l-au luat pentru că nu au găsit altul mai bun, altii l-au luat pentru că autobuzele pe care le luaseră inițial au făcut pană, iar alții pur și simplu se regăsesc în el din întâmplare. Unii pasageri și-au plătit biletul la urcare (plătesc impozite), alții au diverse gratuități (copii, studenți, pensionari), iar alții au ales să călătorească „pe nașpa”.

Dar toți au încredere că șoferul nu îi va izbi în primul copac.  Nici șoferul nu intenționează asta pentru că ar fi un gest sinucigaș.

Pentru că e cursa mai lungă, se schimbă șoferii (alegeri). Totul se derulează relativ calm, într-un climat mai degrabă firesc. Totuși, la un moment dat, în miez de noapte, șoferul cel nou virează brusc pentru a intra pe o stradă lăturalnică, neasflatată, fără nicio legătură cu ruta convenită. În timp ce șoferul părea că se ocupă de alte treburi importante, îi cere unui coleg (ministrul de justiție) să alimenteze autobuzul cu niște combustibil dubios (a se citi Ordonanța 13) de la canistră, furnizat de niște „băieți”, fără nicio o siguranță că motorina e de calitate (fără avize CSM, parchete, fără dezbateri publice reale etc). 

Continue Reading

5 aspecte majore de imbunatatit pentru aplicatia MySmis

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

User Rating:  / 0

Cei care nu au auzit de aplicatia MySmis 2014, trebuie să afle că este faimoasa aplicație informatică (web-based) pe care Ministerul Fondurilor Europene se străduiește să o realizeze (cu sprijinul STS) pentru uzul aplicanților la fonduri europene, gestionarilor acestor fonduri și nu în ultimul rând controlorilor banilor europeni, fie ei din țară sau din partea Uniunii Europene.

MySmis 2014 trebuia sa fie gata din 2014

De finalizarea aplicației MySmis ei este condiționată de Comisie acreditarea noului sistem de gestionare, monitorizare și control al alocării financiare aferente cadrului financiar 2014-2020 (una din condiționalitățile ex-ante). Scopul final urmărit de oficialii europeni (am dubii dacă și de cei din România)  este acela de a reduce povara administrativă plasată pe umerii beneficiarilor de fonduri europene. O să trecem peste promisiunile repetate (și neonorate) că aceasta va fi gata la timp și că va fi un progres „uimitor” față de învechita aplicație ironic denumită „action-web” (cei care au lucrat cu aceasta din urmă știu că numai despre acțiune nu putea fi vorba... atunci când încercai să introduci un document și trebuia să aștepți cu minutele până obțineai un feed-back de la serverul pe care rula minunăția, iar răspunsul era nu de puține ori „eroare de încărcare”, ați depășit limita (de acțiune) impusă ! )

Aplicatia MySmis 2014 - 5 probleme identificate si solutiile lor

În cele ce urmează ne vom concentra pe 5 probleme identificate, însoțite de o serie de soluții/sugestii ce ar putea fi luate în considerare de oficialii ce se ocupă de subiect.

1. Auto-save date

În acest moment, este foarte frustrant să observi că date pe care tu le considerai salvate (pentru că ai apăsat butonul „confirmă”), dispar ca prin minune în spațiul virtual.

De fapt în acest moment aplicația îți cere să confirmi de două ori salvarea anumitor date, ceea ce este complet eronat și anacron din punct de vedere al usabilității.

Cei care se ocupă de acest aspect ar trebui să remarce că opțiunea de autosave (a se înțelege NICIUN CLIC pentru salvarea automată a datelor) a fost introdusă de toate aplicațiile serioase (ex. toate produsele Google au opțiune auto-save, platforma wordpress a introdus opțiune auto-save). Acest fapt determină formarea unor obișnuințe ale utilizatorilor, ce nu ar trebui „contrazise”, nici chiar atunci când ai la îndemână mijloace coercitive de a obliga utilizatorii să folosească singura aplicație pe care Ministerul o pune la dispoziția celor interesați. O variantă minimă de implementare a acestei funcționalități ar fi salvarea automată a datelor introduse atunci când se navighează de la o pagină la alta prin aplicație. Logica din spatele acestei cerințe este super simplă : atunci când un utilizator introduce/scrie ceva în aplicație este pentru că dorește ca acele date să se salveze acolo, iar atunci când a greșit sau se răzgândește ARE ÎNTODEAUNA POSIBILITATEA de a edita/șterge datele introduse eronat.

 Cititi tot articolul pe Republica.ro

republica 

Pretul cel mai scazut - Achizitii publice L98 2016

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

Publicarea Îndrumarului explicativ pentru Autoritățile Contractante cărora li se aplică noile reguli privind achizițiile cf. L98/2016 este un bun pretext pentru a sublinia câteva schimbrări aduse de legislația recent adoptată în domeniul achizițiilor, dar și de a vă explica cum vedem noi „noutatea” privind eliminarea metodei de atribuire cu pretul cel mai scazut. E și ceva noutate, dar și ceva mit sau poate „wishfull thinking” pentru unii.... 

Evident, Îndrumarul explicativ nu înlocuiește legile, dar e un bun început pentru cei ca mine care doresc să se pună la curent cu noutățile, mai ales că la cursul de manager proiect pe care îl susțin la Training.EXE am un modul dedicat achizițiilor.

Continue Reading

Proiecte europene si eficacitate

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

User Rating:  / 0

Orice proiect în care sunt utilizate metode și tehnici de management de proiect, și nu vorbim doar de proiecte europene,  ar trebui să fie caracterizat de eficacitate si eficienta. Să ne înțelegem, oricine poate implementa un proiect risipind bani si timp fără măsură, dar adevărata provocare este să atingi obiectivele unui proiect cu exact atâtea resurse câte sunt strict necesare sau altfel spus, să faci lucrurile CARE trebuie  CUM trebuie.

Continue Reading

Determinarea valorii estimate - Achizitii publice

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

Despre Aria de cunoștințe a Achizițiilor și caracteristicile diferitelor contracte am mai scris aici, acum însă aș vrea să mă refer la un aspect din noua Lege a achizitiilor publice referitor la modul de determinare a valorii estimate a unui proiect / lucrări de investiții

Subiectul e vast, dar mă voi limita la clarificarea celebrei sintagme cheltuieli „diverse și neprevăzute” care a dat naștere celebrelor Acte Adiționale prin care s-au umflat valorile contractelor la sume astronomice față de estimarea inițială în baza căreia au fost atribuite.

Am eu o vorbă, „cea mai bună practică e o teorie bună”. De fapt, în speță, nu strică un mic recurs la puțină teorie de project management. Un bun manager de proiect (format la cursuri serioase si nu de 2 zile „intensiv”) ar trebui să știe că sintagma „diverse și neprevăzute se referă de fapt la Rezerva de contingență și Rezerva de management !

Continue Reading

Pareto si Parkinson

Written by Simion ILIE. Posted in Project management

User Rating:  / 0

Pareto si Parkinson au formulat 2 principii care ne ajută să înțelegem mai bine distincția dintre Eficacitate și Eficiență.

  • EFICACITATE A face lucrurile CARE trebuie (doing the right things) ceea ce se traduce prin prioritizare, focalizare pe obiective
  • EFICIENȚĂ A face lucrurile CUM trebuie (doing things right) – ceea ce ar putea însemna procedurizare, focalizare pe resurse

În continuare voi prezenta două declinări ale noțiunilor de EFICACITATE ȘI EFICIENTĂ cu aplicabilitate ceva mai directă în zona managementului de proiect.

Continue Reading

Felicitari pentru romanii „vii” !

Written by Simion ILIE. Posted in Diverse

User Rating:  / 0

Pentru mine ziua de astăzi a fost una emoționantă ! Atunci când am văzut atâția români „vii” stând la coadă ore în șir pentru a vota, am fost mișcat sincer !

Ati avut recent ocazia sa stati recent la o coada ?

Întâmplător am stat recent aproximativ 2 ore la o coadă la telecabină pentru a urca să văd Sfinxul și asta s-a întâmplat doar pentru că niște prieteni dragi au insistat să nu renunțăm... A fost însă o experiență penibilă care mi-a amintit brusc de puținile dăți când am stat la coadă la pâine în epoca de tristă amintire.

Continue Reading

PNDR 2014-2020 intors de CE

Written by Simion ILIE. Posted in Fonduri europene

User Rating:  / 0

Draftul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 a fost dur criticat de Comisia Europeană (CE), întorcându-se la autoritățile din România cu 341 de paragrafe (56 de pagini) conținând observații minuțioase referitoare la neajunsurile documentului transmis.

În treacăt fie spus, mult așteptata accelerare a absorbției în primii ani de implementare a noului cadru financiar 2014-2020 pare a suferi de sindromul „fata Morgana”, având în vedere că suntem la finalul anului 2014 și nici măcar un cent din bugetul alocat României nu a fost contractat, dară-mi-te cheltuit și mai apoi rambursat!

Care sunt principalele critici ?

Documentul transmis de CE conține foarte multe recomandări, făcute de cineva care chiar a citit documentul transmis de autoritățile române și nu doar l-a răsfoit. 

Continue Reading

Evenimente

Organizez evenimente și particip la evenimente. Când vreau să promovez un proiect, nu mă feresc de media. Uneori am și imagini sau înregistrări de la prestațiile mele publice :)

Detalii...

Contact

Dacă ai o sugestie, o propunere sau o întrebare, nu ezita să mă contactezi  prin intermediul formularului dedicat !

Contact